Λονδίνο καλεί Μόσχα να δώσει εξηγήσεις μετά το νέο συμβάν δηλητηρίασης – Η απάντηση της Μόσχας

Μετά τις διεθνείς διπλωματικές διαστάσεις που έλαβε η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, η ίδια ουσία φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε ζευγάρι Βρετανών.

Τα δύο άτομα, βρέθηκαν αναίσθητα σε σπίτι στην πόλη Έιμσμπερι του Γουίλσαϊρ της νότιας Αγγλίας, μόλις 13 χιλιόμετρα από το Σόλσμπερι όπου είχαν εντοπιστεί δηλητηριασμένοι ο πρώην πράκτορας και η κόρη του τον Μάρτιο.

Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο άτομα είναι η 44χρονη Ντον Στέρτζες και ο 45χρονος Τσάρλι Ρόλει και ότι εντοπίστηκαν το Σάββατο.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που υποστηρίζει ότι τίποτα στο παρελθόν των δύο ατόμων δεν τα καθιστά πιθανούς στόχους.

«Μετά την λεπτομερή ανάλυση των δειγμάτων, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο άνδρας και η γυναίκα έχουν εκτεθεί στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ, έχει ταυτοποιηθεί ότι είναι ο ίδιος νευροπαραλυτικός παράγοντας που δηλητηρίασε την Γιούλια και τον Σεργκέι Σκριπάλ. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν προέρχονται από την ίδια παρτίδα», δήλωσε ο υπαρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Η επίθεση τον Μάρτιο είχε προκαλέσει την μαζικότερη απομάκρυνση ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν στο πλευρό της Τερέζα Μέι, υιοθετώντας την θέση ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται η Μόσχα, είτε αμέσως είτε εμμέσως.

Λονδίνο καλεί Μόσχα να δώσει εξηγήσεις μετά το νέο συμβάν δηλητηρίασης

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, με αφορμή την δηλητηρίαση του ζευγαριού.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

«Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το ‘λάθος’, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Εκείνοι (η Ρωσία) είναι αυτοί που μπορούν να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία για να είναι ασφαλής ο κόσμος».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα κάνει σήμερα μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τον νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε τους δύο Βρετανούς. Δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ώρα για την ανακοίνωση αυτή, αλλά εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Μόσχα: Είχατε απορρίψει τη βοήθειά μας στην υπόθεση Σκριπάλ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι εδώ και καιρό έχει προσφέρει στη Βρετανία τη βοήθειά του στις έρευνες για την υπόθεση της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι, αλλά το Λονδίνο την απέρριψε.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας Μπέν Γουάλας προς τη Ρωσία να δώσει πληροφορίες για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ.

Την ώρα αυτή στη Βρετανία συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Θέση στη υπόθεση πήρε και ο ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτι η «Βρετανία κάνει μεγάλο λάθος, εάν νομίζει ότι η Ρωσία πραγματοποίησε νέα επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία στα μέσα της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες πως αυτή βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των Σκριπάλ, ενώ αυτήν την περίοδο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου.

«Το νέο αυτό περιστατικό μοιάζει σαν μία προσπάθεια του Λονδίνου να αμαυρώσει τη θετική εικόνα των βρετανών φιλάθλων για τη Ρωσία», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ζελέζνιακ.

Οι δύο Βρετανοί νοσηλεύονται από το περασμένο Σάββατο στο Έιμσπερι, μία μικρή πόλη λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι όπου είχαν δεχθεί επίθεση οι Σκριπάλ, οι οποίοι κατάφεραν να θεραπευθούν μετά από νοσηλεία πολλών εβδομάδων. Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο ασθενών.

Σύμφωνα όμως με έναν άνδρα, τον Σαμ Χόμπσον που δηλώνει φίλος τους, πρώτα ασθένησε η γυναίκα «βγάζοντας αφρούς από το στόμα της. Κατόπιν ο άνδρας παρουσίασε αντίστοιχα συμπτώματα, έχοντας μάλιστα συσπάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί